Што е RGB LED лента, како се разликува од обичната и како да ја поврзете?

RGB-лента Разновидности лент и светодиодов

RGB LED лентата е разновиден декоративен елемент кој е многу популарен. Правилното осветлување може да ја трансформира секоја просторија. Покрај ова, вреди да се земе предвид намалената цена на лентата и можноста за нејзино купување во речиси секоја продавница за дигитална опрема.
RGB лентата свети во различни бои

Карактеристики на RGB LED ленти

Главните карактеристики на RGB LED лентите на кои купувачот треба да обрне внимание се:

 • Напон . Најважната точка од која зависи дали лентата ќе работи во одредени услови. Според овој параметар, постојат 3 главни типа на ленти: 12V, 24V и 220V. Првата е најчеста опција, тој е тој што се разгледува во оваа статија. Останатите две се попрофесионални и тесно фокусирани опции.

Неправилната пресметка на напонот може да резултира со пожар. Пред да купите RGB LED лента, мора правилно да ги пресметате сите параметри.

 • Осветленост на диодата . Најчести се 2 типа – со осветленост од околу 5 lm и 15 lm.
 • Број на LED диоди по метар . Сè е едноставно овде: колку повеќе од нив, толку посветли. Но, ова не е секогаш добро: треба да ја земете предвид зголемената потрошувачка на енергија и дисипацијата на топлина, инаку лентата брзо ќе пропадне. Постојат опции за 30, 60 и 120 LED диоди на метар. Можете да најдете модели со двоен ред, соодветно, тие имаат двојно повеќе елементи.
 • Заштита од влага . Оваа функција е потребна ако треба да ја поставите лентата во влажна средина (бања, сауна, итн.). Таквите модели може да имаат проблеми со прегревање.

Главната разлика и предност на овој тип на лента е тоа што секој кристал има црвена, зелена и сина диода. За обични панделки има една боја. Затоа, RGB лентата може да гори во која било сакана боја.

Многу луѓе не ја знаат разликата помеѓу обична LED лента и RGB лента. Во исто време, разликата во цената за модели со иста должина може да се разликува за 2 пати.

Друга важна разлика и предност на оваа опција беше можноста за пофлексибилни поставки за потребното осветлување. Така можете да ја создадете потребната средина и да заштедите енергија, бидејќи RGB лентите се контролираат со далечински управувач со можност за прилагодување не само на бојата, туку и на осветленоста на осветлувањето.
RGB лента и како функционира

Принцип на работа

Дури и дете кое ги совладало основите за мешање бои во часовите за цртање може да разбере како функционира RGB LED. Кога мешате црвена, зелена и сина боја, можете да ги добиете сите други бои и нијанси. ЛЕР може да ги осветли сите три бои и да ги измеша, што резултира со саканата боја.

Главните типови на RGB LED ленти

Различни видови ленти се разликуваат по насока, тип на сјај, дополнителни карактеристики:

 • Водоотпорен . Тие често ги украсуваат фасадите на зградите и знаците, инсталирани во аквариуми, во бањи.
 • Со LED диоди со формат 3528 . Ова се мали диоди, повеќе се вклопуваат на лентата, но не се многу светли.
 • Со LED диоди со формат 5050 . Поголеми диоди. Има помалку од нив на лентата, но тие се многу посветли.
 • RGBW ленти . Имаат дополнителен елемент кој е одговорен само за белата боја, што овозможува поприродно осветлување.
 • Ленти со функција на Pixel Light . Можно е да се постави одредена програма посебно за секој елемент. За домашна употреба, таквите производи ретко се користат.

Областа на апликација

Можете да користите RGB LED ленти насекаде: во станбени и јавни згради, во внатрешноста и надворешноста. Тие главно се користат за украсување. За практична употреба со цел да се осветли област, погодна е обична бела светлина. Затоа, не е препорачливо да се користи RGB за ова.

Поврзување на RGB лента

Поврзувањето на лентите е прилично едноставно. Има 4 контакти: три се одговорни за секоја боја, а четвртиот е за напојување. RGBW има уште еден – за бело.
Поврзување на RGB лента со контролерПоврзување на RGB лента во зависност од типот на контролорот Ако треба да добиете една долга лента, можете да поврзете различни ленти заедно. Најбезбедниот начин да го направите ова е со лемење, но ова може да биде незгодно, особено ако немате искуство со станица за лемење. Во овој случај, се препорачува да се користат специјални конектори. Тие се од различни типови:

 • за поврзување на ленти во едно;
 • за поврзување со напојување;
 • за поврзување со мрежа 220V;
 • за различни LED диоди (3528, 5050, итн.).

Поврзување на повеќебојна LED лента

Конекторите се ефтини и лесни за инсталирање, но прилично брзо оксидираат, особено при висока влажност.

RGB контролер и засилувач

Разнобојната лента го губи речиси целото свое значење ако не е контролирана од контролер. Ова е мал уред кој се поврзува со лентата и му овозможува на корисникот да прилагоди како функционира. Можете да ги поставите осветленоста, брзината, боите, режимите на трансфузија, сјајот.

Со оглед на осветленоста на RGB лентата, таа ќе произведува максимални вредности само кога се вклучени сите три диоди, што е ретко. Но, сепак, за да не се пресмета погрешно, подобро е да се земат модели на напојување и контролер со маргина на моќност.

Контролерите се разликуваат по типот на контрола. Може да се направи директно од самиот уред или од далечинскиот управувач користејќи радио сигнал. Понапредните верзии се поврзуваат со Wi-Fi мрежа, што ќе овозможи контрола од паметен телефон или компјутер. Засилувачите се додаток кој ви овозможува да го ослободите потенцијалот на RGB. Тие се користат за различни цели. Некои модели го засилуваат сигналот на далечинскиот управувач за да го контролираат осветлувањето на долго растојание. Други се користат за зголемување на моќноста на сигналот на контролорот на долга лента (т.е. со поврзување на неколку ленти, засилувачот ќе дозволи втората и следните ленти да изгорат подеднакво светло). Има и засилувачи кои го повторуваат сигналот од контролорот. Тие се користат во големи ленти на одредено растојание едни од други. Засилувачите ви даваат попрецизна контрола врз големите RGB ленти проекти. Како да инсталирате и поврзете RGB лента, изберете напојување и контролер е опишано во ова видео: https://youtu.be/3z22Zjkv2oc?t=10 RGB ленти со повеќебојни LED диоди се одличен начин да се даде уникатна погледнете на кој било внатрешен или надворешен изглед. Инсталирањето на такво осветлување не е тешко, бидејќи основата на лентата е самолеплива. Се препорачува да се залепи лентата на површина што спроведува топлина (не на тапет или гипс), идеално на алуминиумски профил. Инсталирањето на такво осветлување не е тешко, бидејќи основата на лентата е самолеплива. Се препорачува да се залепи лентата на површина што спроведува топлина (не на тапет или гипс), идеално на алуминиумски профил. Инсталирањето на такво осветлување не е тешко, бидејќи основата на лентата е самолеплива. Се препорачува да се залепи лентата на површина што спроведува топлина (не на тапет или гипс), идеално на алуминиумски профил.

Rate article
Add a comment

 1. Олег

  Информативная статья. Про защиту от влаги можно было бы дописать про их классификацию. Для ванной комнаты лучше применять IP67 либо IP68. Незнание данной информации однажды привело к быстрому перегоранию ленты 🙄

  Reply
 2. Даніель

  Теперь светодиоды перевернули наш мир. Когда-то пользовались огнем лампой накаливания и обычная лампочка, но теперь настало время светодиодным лампам.
  Они мало едят электрики, они долговечны, они не греются. Светодиоды поменяли мир как лампы накаливания в своё время!

  Reply
 3. Наталья

  Мы с мужем решили сделать потолок в детской комнате из гипсокартона и пустить по краю светодиодную ленту. Если бы я не увидела информацию на этом сайте, то при установки, мы допустили бы массу ошибок, из этого сайта я узнала основные моменты правильной и безопасной установки этой красивой подсветки. Но меня заинтересовала еще и эта статья. Если лента может быть такой разноцветной, то детям она понравится больше и будет давать ощущение праздника. Принято совместное решение установить ленту RGB. Спасибо за полезные советы.

  Reply
 4. Елена

  Когда делали свой не большой магазинчик, то нужно было сделать вывеску. Хотели поярче и выбирали светодиодную RGB-ленту. Хорошо, что вовремя узнали про такой важный факт, как количество диодов. Если бы их было меньше, то яркой окантовки не получилось бы. А для нас это было важно. Чем ярче-тем лучше видно и привлекает внимание. Так же благодаря статье мы вовремя обратили внимание и на защиту от влаги. Это оказалось очень важно. Потому что вывеска будет на улице и защита от влажности должна быть обязательно. Все выбрали и оформили и остались очень довольны. Получилось ярко, как и хотели, красиво и эстетично! Спасибо, за то, что пишите такие полезные и нужные статьи!

  Reply
 5. Олег

  Очень крутая статья, с помощью неё я смог подключить ленту к Блоку питания.
  Узнал много полезного про ленты и их подключение!
  Спасибо
  😉

  Reply
 6. Катя

  2 дня назад купила себе светодиодную ленту. Но никак не могла найти подробную информацию о нейя была новичком в это. Но благодаря вам и вашей информации причём ещё и полезной, узнала много чего интересного о ней огромное спасибо.

  Reply